Ciprus magyarul blog
    Friss bejegyzések   |   Rólunk
Biztonságos megosztás
Oszd meg ezt a bejegyzést a közösségi hálózatokon!
 
-
A török ciprióták

A ciprusi török közösség a második legnagyobb népcsoport Ciprus szigetén. Az ország függetlenségének elnyerését követően valamivel több mint százezer volt a számuk, ami a lakosság 18%-ának felelt meg.

Mivel pontos adat nincs a Ciprus szigetén élő török közösség létszámát illetően, általában a fenti, 18%-os arányt tekintik mérvadónak a legtöbben. A ciprusi törökök a sziget északi részén, a saját maguk által kikiáltott Ciprusi Török Köztársaságban élnek, melyet Törökország kivételével egyetlen állam sem ismer el, a görög ciprióta többség által lakott (déli) Ciprusi Köztársaság pedig illegálisnak, a török hadsereg által átmenetileg megszállt területnek tekint.

Az első oszmán telepesek az Oszmán Birodalom 1571-es terjeszkedésével kerültek Ciprus szigetére és lassan 450 éve élnek ott. Ez időtájt több ciprusi görög is felvette az iszlám vallást, mivel az iszlám vallásúak kedvezőbben adóztak, mint a keresztények. Ezek egy része szintén beolvadt a török közösségbe.

A görög cipriótákhoz hasonlóan a török ciprióták körében is vannak olyanok, akik elsődlegesen olyan töröknek vallják magukat, akik Cipruson élnek, de vannak olyanok is, akik török anyanyelvűnek, de elsődlegesen ciprusinak tekintik magukat. Akárcsak a görög nyelv esetében, a ciprusi török nyelv is eltér a Törökországban beszélt töröktől, habár a sok anyaországi betelepülő miatt ez a különbség lassan kezd elveszni. Egyesek a ciprusi török identitásukat féltik a betelepülők által okozott változásoktól.

Ahogy a török közösség részéről gyakran felmerül, hogy Görögország befolyása alatt tartja a ciprusi görögöket, ugyanúgy görög részről is gyakran elhangzik az az állítás, miszerint Törökország irányítja a ciprusi török közösséget. Gazdasági oldalról nézve ez biztosan így van, mivel a Ciprusi Török Köztársaságot csak Törökország ismeri el, és emiatt komoly gazdasági és politikai segítségre van szüksége. Észak Ciprus külkereskedelme teljes egészében Törökországon keresztül történik, a postai szolgáltatás és a telefonhálózat, de még a hivatalos valutája, a török líra is Törökországtól függ.

 

Hozzászólások

Még senki sem szólt hozzá. Itt az idő, hogy te megtedd!

Szólj hozzá!

A neved:

Az e-mail címed (nem jelenik meg):

A hozzászólásod szövege:

Írd be ide a(z) sas szót:

Legújabb hozzászólások

Király Balázs: Laptán van kölcsönző? Általában kis kategóriás autót mennyiért lehet 2...
Király Balázs: Laptán van kölcsönző? Általában kis kategóriás autót mennyiért lehet 2...
Szövérfi Melinda: Érdekelne Larnakából kiindulva busz közlekedés....
Bartáné Hajni: Sziasztok! A 419-es buszjáratról szeretnék többet megtudni! A Larnacai reptérről...
Anett: Kedves Gábor, Ciprusi beutazáshoz Larnak/Páfosz elegendö a magyar személyigazolvány...
Bálint: Sziasztok! Városok között lehet a buszon biciklit szállítani? Ha igen: -...
Zsuzsi: Kedves Gábor ! Pafos Intire érkezünk, és Paphos-on van a szállásunk. A Taxi...
Orbán Péter: Szia! Hol is hogyan kell engedélyt kérni a drón repüléshez Cipruson? Üdv: ...
Sziasztok!: Kérdezni szeretném,hogy a Páfosz-Nikosia buszjegy mennyibe kerül? Illetve,van...
Edit: Sziasztok. Segítségre lenne szükségem nekem is :) Szombatom 10:05 perkor landolunk...

© 2016-2020 Ciprus magyarul blog. Minden jog fenntartva.