Ciprus magyarul blog
    Friss bejegyzések   |   Rólunk
Biztonságos megosztás
Oszd meg ezt a bejegyzést a közösségi hálózatokon!
 
-
A török ciprióták

A ciprusi török közösség a második legnagyobb népcsoport Ciprus szigetén. Az ország függetlenségének elnyerését követően valamivel több mint százezer volt a számuk, ami a lakosság 18%-ának felelt meg.

Mivel pontos adat nincs a Ciprus szigetén élő török közösség létszámát illetően, általában a fenti, 18%-os arányt tekintik mérvadónak a legtöbben. A ciprusi törökök a sziget északi részén, a saját maguk által kikiáltott Ciprusi Török Köztársaságban élnek, melyet Törökország kivételével egyetlen állam sem ismer el, a görög ciprióta többség által lakott (déli) Ciprusi Köztársaság pedig illegálisnak, a török hadsereg által átmenetileg megszállt területnek tekint.

Az első oszmán telepesek az Oszmán Birodalom 1571-es terjeszkedésével kerültek Ciprus szigetére és lassan 450 éve élnek ott. Ez időtájt több ciprusi görög is felvette az iszlám vallást, mivel az iszlám vallásúak kedvezőbben adóztak, mint a keresztények. Ezek egy része szintén beolvadt a török közösségbe.

A görög cipriótákhoz hasonlóan a török ciprióták körében is vannak olyanok, akik elsődlegesen olyan töröknek vallják magukat, akik Cipruson élnek, de vannak olyanok is, akik török anyanyelvűnek, de elsődlegesen ciprusinak tekintik magukat. Akárcsak a görög nyelv esetében, a ciprusi török nyelv is eltér a Törökországban beszélt töröktől, habár a sok anyaországi betelepülő miatt ez a különbség lassan kezd elveszni. Egyesek a ciprusi török identitásukat féltik a betelepülők által okozott változásoktól.

Ahogy a török közösség részéről gyakran felmerül, hogy Görögország befolyása alatt tartja a ciprusi görögöket, ugyanúgy görög részről is gyakran elhangzik az az állítás, miszerint Törökország irányítja a ciprusi török közösséget. Gazdasági oldalról nézve ez biztosan így van, mivel a Ciprusi Török Köztársaságot csak Törökország ismeri el, és emiatt komoly gazdasági és politikai segítségre van szüksége. Észak Ciprus külkereskedelme teljes egészében Törökországon keresztül történik, a postai szolgáltatás és a telefonhálózat, de még a hivatalos valutája, a török líra is Törökországtól függ.

 

Hozzászólások

Még senki sem szólt hozzá. Itt az idő, hogy te megtedd!

Szólj hozzá!

A neved:

Az e-mail címed (nem jelenik meg):

A hozzászólásod szövege:

Írd be ide a(z) nap szót:

Legújabb hozzászólások

Béla: Kedves Gábor! Nagyon hasznos az írás. Köszönettel: Béla...
Timi: Szia!i Larnacából Nissi beachre busszal menjünk, vagy érdemesebb autót bérelni?...
Gizella: Kedves Gábor ! Kérdésem, Paphos repülőtérről hogyan jutok Larnacaba? Köszönöm...
Markó László: Szia!i Larnacából Nicosiába busszal menjünk, vagy érdemesebb autót bérelni?...
Emese : Szia Larnacabol a nissi beach Re megy esetleg busz ? ...
Molnár Kitti : Kedves Gábor! Larnacába száll le a repülőnk és busszal szeretnénk eljutni...
Sánta László: Köszönjük - megyünk!...
Gábor: Igen, kb. annyira fogadják el a Maestro kártyákat, mint Magyarországon....
Laszlo Santa: Sziasztok! Maestro kártyánk van. Cipruson elfogadják ezt is? Előre is köszönjük...
Gabi: Kedves Gábor! Áprilisban utaznánk Paphosba Budapestről, és onnan szeretnénk...

© 2016-2019 Ciprus magyarul blog. Minden jog fenntartva.