Ciprus magyarul blog
    Friss bejegyzések   |   Rólunk
Biztonságos megosztás
Oszd meg ezt a bejegyzést a közösségi hálózatokon!
 
-
Magyar bankkártyák használata Cipruson

Magyar bankkártyánkat ugyanúgy használhatjuk Cipruson is, mint itthon. Egyedül a devizakonverziókra érdemes odafigyelnünk.

Az összes Magyarországi kibocsátású VISA és Mastercard bankkártya használható Cipruson (kivéve ha olyan speciális kártyánk van, aminél úgy állapodtunk meg a bankkal, hogy az külföldön ne legyen használható). Szinte minden magyar bankkártyánál ingyenes a külföldi vásárlás. Külön részletezzük a Ciprusi Köztársaság és az észak-ciprusi területen történők kártyahasználattal kapcsolatos tudnivalókat.

Ciprusi Köztársaság (Dél-Ciprus)

Ciprus az eurózóna tagja, így minden ott fizetett tranzakciót euróban számolnak el. Ha a magyarországi bankszámlák forint alapú (a legtöbbünké nem devizaszámla), akkor a bank a deviza eladási árfolyamán átváltja a vásárlás összegét forintra, és azt terheli a számlánkon. Érdemes rákérdeznünk a bankunknál, hogy ha esetleg olyan bankkártyánk van, aminél a külföldi tranzakciók dollár elszámolásúak (előfordul egyes VISA kártyáknál, Mastercard esetén ritkábban), akkor a Cipruson fizetett euróösszeget először dollárra, majd csak ezt követően váltják át forintra, ami kedvezőtlenebb átváltási árfolyamot jelent. Ez az eset manapság már egyre ritkább, de előfordulhat. Huzamosabb ciprusi tartózkodás esetén érdemes lehet eurós devizaszámlához olyan kártyát igényelni, ami euró elszámolású így megkímélve bennünket az átváltási árfolyamok ingadozásától.

Észak-Ciprus

Az észak-ciprusi területen a török lírát használják (ez ugyanaz a török líra, mint amit Törökországban használnak). A kártyás vásárlások összegének átváltása a bankkártyánk típusától és a bankunktól függően először euróra vagy dollárra történik, majd arról forintra. Ezt nevezik kettős konverziónak. Az észak-ciprusi kártyatranzakciók a bankunknál nagyon gyakran törökországi vásárlásként jelennek meg, ezért érdemes odafigyelni erre a tényre, ha a bankunk kártyaosztálya telefonon rákérdez egy-egy (törökországi) tranzakcióra, hogy valóban mi kezdeményeztük-e.

Bankkártya-használat ciprusi internetoldalakon

Mint sok más országban, Cipruson is előfordul, hogy egy-egy internetoldalon csak az adott országban kibocsátott kártyákat szeretik elfogadni. Ezzel próbálják elejét venni például a lopott amerikai kártyaszámokkal való vásárlásnak. Ha ciprusi internetoldalon vásárolunk, és a magyar bankkártyánkkal nem sikerül fizetnünk, érdemes felvenni a kapcsolatot az internetoldal üzemeltetőjével. Ha huzamosabb ideig Cipruson tartózkodunk, és gyakran ütközünk bele ebbe a problémába, érdemes lehet helyi bankszámlát nyitnunk és hozzá helyi kártyát igényelnünk. Sőt, ilyen esetekre akár egy úgynevezett feltölthető bankkártya is megteszi, ilyen kártyákat például a Bank of Cyprus (Prepaid VISA) és a Hellenic Bank (P Card) bocsát ki, fix díjért, és azonnal át is vehetők a bankfiókban.

 

Hozzászólások

Laszlo Santa
Sziasztok! Maestro kártyánk van. Cipruson elfogadják ezt is? Előre is köszönjük a választ

Gábor
Igen, kb. annyira fogadják el a Maestro kártyákat, mint Magyarországon.

Sánta László
Köszönjük - megyünk!

Szólj hozzá!

A neved:

Az e-mail címed (nem jelenik meg):

A hozzászólásod szövege:

Írd be ide a(z) sas szót:

Legújabb hozzászólások

Király Balázs: Laptán van kölcsönző? Általában kis kategóriás autót mennyiért lehet 2...
Király Balázs: Laptán van kölcsönző? Általában kis kategóriás autót mennyiért lehet 2...
Szövérfi Melinda: Érdekelne Larnakából kiindulva busz közlekedés....
Bartáné Hajni: Sziasztok! A 419-es buszjáratról szeretnék többet megtudni! A Larnacai reptérről...
Anett: Kedves Gábor, Ciprusi beutazáshoz Larnak/Páfosz elegendö a magyar személyigazolvány...
Bálint: Sziasztok! Városok között lehet a buszon biciklit szállítani? Ha igen: -...
Zsuzsi: Kedves Gábor ! Pafos Intire érkezünk, és Paphos-on van a szállásunk. A Taxi...
Orbán Péter: Szia! Hol is hogyan kell engedélyt kérni a drón repüléshez Cipruson? Üdv: ...
Sziasztok!: Kérdezni szeretném,hogy a Páfosz-Nikosia buszjegy mennyibe kerül? Illetve,van...
Edit: Sziasztok. Segítségre lenne szükségem nekem is :) Szombatom 10:05 perkor landolunk...

© 2016-2020 Ciprus magyarul blog. Minden jog fenntartva.