Ciprus magyarul blog
    Friss bejegyzések   |   Rólunk
Biztonságos megosztás
Oszd meg ezt a bejegyzést a közösségi hálózatokon!
 
-
Otthoni internet Cipruson

Ha apartmant vagy lakást béreltünk Cipruson, nagy eséllyel vezetékes internetet is kaptunk hozzá. Ha nem, gondban lehetünk, mert a bárki számára elérhető mobilinternet Magyarországgal ellentétben Cipruson nem konkurense a vezetékesnek, amit az Európában egyik legmagasabb mobilinternet árak okoznak.

Míg az állami kézben lévő, piacvezető Cytánál korlátlan, vezetékes (ADSL) internetet kaphatunk akár 14 euróért havonta, ezen szolgáltatások hátránya az, hogy vagy meglévő vezetékes telefon kell hozzá, vagy várnunk kell a bekötésre, vagy magas bekötési díjjal kell számolnunk. Ráadásul önmagában bonyolult dolog vezetékes internetet beköttetni egy bérelt ingatlanba, akárcsak Magyarországon.

A megoldás egyszerű, szélessávú mobilinternet, amit egy esetleges költözéskor simán magunkkal viszünk. De a bevezetőben már volt szó róla, hogy ez drága, több ezer forintot kérnek el egy gigabájtnyi adatért a ciprusi mobilszolgáltatók. Viszont van egy kivétel, ez pedig az otthonokba szánt mobilinternet, szándékosan nagy eszközzel (asztali routerrel), hogy ne legyen kedvünk magunkkal cipelni és így ne legyen konkurense a drága, valóban mobil társainak. Ilyen konstrukcióval Magyarországon a Telenor és a Vodafone is próbálkozik. Cipruson két mobilszolgáltató kínál ilyen csomagokat, az MTN és a Primetel.

MTN 4G Broadband in a Box

  • 12 Mbit letöltési, 2 Mbit feltöltési sebesség, havi 40 GB-ig, 29 euró havidíjért
  • 20 Mbit letöltési, 4 Mbit feltöltési sebesség, havi 60 GB-ig, 35 euró havidíjért
  • 40 Mbit letöltési, 6 Mbit feltöltési sebesség, havi 80 GB-ig, 45 euró havidíjért

Ha elfogyott a havi adatforgalmi keret, akkor is egy korrekt, 1 Mbit letöltési és fél Mbit feltöltési sebességre korlátoz a szolgáltató a hónap végéig.

Primetel PLUGNPLAY Broadband

  • 6 Mbit letöltési, 1 Mbit feltöltési sebesség, 25 euró havidíjért
  • 12 Mbit letöltési, 2 Mbit feltöltési sebesség, 30 euró havidíjért
  • 20 Mbit letöltési, 4 Mbit feltöltési sebesség, 37 euró havidíjért
  • 40 Mbit letöltési, 6 Mbit feltöltési sebesség, 45 euró havidíjért

Ha egy hónapban több mint 100 GB-nyi adatforgalmat bonyolítunk bármely csomag esetében, a szolgáltató ugyanúgy sebességet csökkent, a Primetel esetében fél Mbit-re (fel- és letöltés esetében egyaránt).

Mindkét szolgáltatás esetében egy otthoni routert kell vennünk a szolgáltatótól, ami hűségszerződés nélkül 139 euróba kerül, de ha két év hűséget is vállalunk, ez az ár nagyban csökkenthető. Akkor is érdemes lehet hűséget aláírni, ha nem tervezzük két évig használni a szolgáltatást, mert utólag a megszüntetéskor csak a router árára kapott kedvezményt kell kifizetnünk, sőt az is minden hónappal egyre csökken (havonta a kedvezmény összegének huszonnegyedével), így már egy hónap használat után is kevesebbet kell fizetni, mintha az elején egyben kifizetnénk volna a router teljes árát.

Fontos, hogy a szolgáltatás csak a szerződéskötéskor vásárolt eszközzel használható (ezzel osztható meg lakáson belül), így mindenképp kell routert vásárolnunk. Ha felmondjuk a szerződést, és egy későbbi időpontban új szerződést kötünk, az MTN lehetőséget biztosít rá, hogy a régi eszközünkkel - új vásárlása nélkül - használjuk tovább a szolgáltatást. Ilyen a Primetelnél nincs, új szerződéshez új routert kell vásárolnunk, cserébe tudnak szüneteltetési lehetőséget biztosítani, 5 eurós, csökkentett havidíjjal.

A fentiek Ciprus déli részére vonatkoznak, és érdemes megnéznünk a szolgáltató lefedettségi térképét, hogy 4G (LTE) szolgáltatással lefedett területen lakunk-e.

 

Hozzászólások

Még senki sem szólt hozzá. Itt az idő, hogy te megtedd!

Szólj hozzá!

A neved:

Az e-mail címed (nem jelenik meg):

A hozzászólásod szövege:

Írd be ide a(z) birs szót:

Legújabb hozzászólások

Király Balázs: Laptán van kölcsönző? Általában kis kategóriás autót mennyiért lehet 2...
Király Balázs: Laptán van kölcsönző? Általában kis kategóriás autót mennyiért lehet 2...
Szövérfi Melinda: Érdekelne Larnakából kiindulva busz közlekedés....
Bartáné Hajni: Sziasztok! A 419-es buszjáratról szeretnék többet megtudni! A Larnacai reptérről...
Anett: Kedves Gábor, Ciprusi beutazáshoz Larnak/Páfosz elegendö a magyar személyigazolvány...
Bálint: Sziasztok! Városok között lehet a buszon biciklit szállítani? Ha igen: -...
Zsuzsi: Kedves Gábor ! Pafos Intire érkezünk, és Paphos-on van a szállásunk. A Taxi...
Orbán Péter: Szia! Hol is hogyan kell engedélyt kérni a drón repüléshez Cipruson? Üdv: ...
Sziasztok!: Kérdezni szeretném,hogy a Páfosz-Nikosia buszjegy mennyibe kerül? Illetve,van...
Edit: Sziasztok. Segítségre lenne szükségem nekem is :) Szombatom 10:05 perkor landolunk...

© 2016-2020 Ciprus magyarul blog. Minden jog fenntartva.